Tudom, hogy meredeken hangzik, de nem hülyéskedek.:) Kicsit extrém kombó, de tényleg finom.:) A keksz puha, a chips kellemesen ropog benne.
Az eredeti receptet Dorkától kaptam (Ő már fogalmam sincs, honnan vadászta), ezt reformosítottam. Ez most egy "minden-mentes" változat: cukor-, glutén-, és laktózmentes. Mostanában próbálok ilyen sütiket kikísérletezni (az endometriózis és a glutén/laktóz kapcsolata miatt, amit egyes források megerősítenek, mások nem. Ezért nem zárom ki ezeket az étkezésemből, csak próbálom kicsit visszafogni, például a sütikben, amiket magamnak sütök), és meglepően finomra sikerülnek. Zárójelben odaírom a hozzávalókhoz, hogy milyen glutén- és laktóztartalmú hozzávalót tennék bele, ha csak cukormentes sütit szeretnék. (Ami fontos infó még, hogy ez egy reform süti, de a mogyoróvaj meg a chips kalóriatartalma miatt fogyókúrásnak nem nevezném...:))
Hozzávalók:
- 100 g olvasztott kókuszolaj (olvasztott vaj)
- 150 g eritritol és 50 g nyírfacukor, vagy 180 g nyírfacukor
- 2 egész tojás
- összesen 200 g liszt: nálam most 70 g mandulaliszt, 70 g kölesliszt, 60 g gesztenyeliszt (100 g finom őrlésű és 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
- 1 teáskanál DM Alnatura foszfátmentes sütőpor
- 100 g cukormentes mogyoróvaj
- (esetleg 50 g kis darabokra vágott, legalább 70 %-os kakaótartalmú csoki - nekem ez most kimaradt)
- 50 g nagyobb darabokra tördelt natúr tortillachips.
Az elkészítése nagyon egyszerű. Először a kókuszolajat kell összekeverni a cukorhelyettesítőkkel. Ezután a mogyoróvajat és a tojásokat kevered hozzá, végül minden mást a torillachips kivételével, ezt a legvégén kell óvatosan beleforgatni, mikor a massza már összeállt. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanálnyi adagokat halmozunk (kb. 20 db kekszünk lesz), és 180 fokon kb. 15 perc alatt zsemleszínűre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihülni.